UFS Depolama Nedir? Farkları ve Hızları

ufs nedir
0

Kısa Cevap; UFS (Universal Flash Storage/Evrensel Flash Depolama) akıllı telefonlar ve dijital kameralar için tasarlanmış yüksek hızlar sunan bir depolama standardıdır. UFS, diğer bellek teknolojileri ile aynı güç tüketimi değerlerine sahipken, cep telefonlarında sıklıkla kullanılan eMMC belleklere göre önemli ölçüde daha yüksek okuma ve yazma hızları sunar. Kısacası telefonunuzun içinde mobil bir SSD disk olduğunu düşünebilirsiniz.

UFS Nedir ?

UFS (Evrensel Flash Depolama) son yıllarda ileri teknoloji telefonlar için tercih edilen flash bellek standardı olarak ortaya çıkmıştır. eMMC (yerleşik MultiMediaCard) halan günümüzde en önemli ve en çok kullanılan bellek standardıdır. eMMC 5.1 depolama kullanan bir telefon ile UFS depolama kullanan bir telefon aynı miktarda güç tüketirken UFS bellekli telefon önemli ölçüde daha yüksek hızlar sunmakta.

Bir Cep Telefonuna Neler Sunabilir?

UFS öncelikle mobil cihazlarda SSD benzeri hızlar sağlamak için tasarlanmıştır. Birinci nesil UFS modülleri, eMMC modülleri üzerinde çoklu görevlerde üç kat daha hızlı dosya kopyalama süresi ve büyük iyileştirmeler sundu. UFS, bunu tam çift yönlü bir standart olduğu için yapabildi, yani verileri aynı anda okuyabilir ve yazabilir. Aksine, eMMC yalnızca herhangi bir zamanda veri okuyabilir veya yazabilir.

UFS 2.0 / UFS 2.1 / UFS 3.0 ve eMMC 5.1 Okuma / Yazma Hızları

İşte size UFS standardının sadece birkaç yıl içinde ne kadar hızlı geliştiğine dair fikir verecek  karşılaştırma tablosu.

KategoriSıralı Okuma (MB / s)Sıralı Yazma (MB / s)Rastgele Okuma (IOPS)Rastgele Yazma (IOPS)
UFS 3.021004106863.000
UFS 2.185026045.00040.000
UFS 2.035015019.00014.000
eMMC 5.125012511.00013.000

UFS 3.0 standardı 2.100 MB / saniye sıralı okuma ve 410 MB / saniye yazma hızları sunarken UFS 2.1’den performans anlamında çok daha fazla hıza sahip. eMMC 5.1 ile karşılaştırdığımızda rastgele okumada 6 kat daha fazla artış ve sıralı okumada 8.5 kat daha fazla hız sağlıyor. UFS, okumak için iki kanal ve veri yazmak için iki kanalın bulunduğu çift şeritli bir sisteme dayanır ve çalışma şekli ağdaki MIMO’nun (çoklu giriş ve çoklu çıkış ) kine benzer.

Bu teknoloji günümüz gereksibimleri 4K video oynatmadan yoğun oyun oynamaya ve tüm mobil VR kullanım durumlarına kadar her şey için fazlasıyla yeterlidir. Teorik olarak UFS 2.1 standardında çalışan bir telefon ile UFS 3.0 kullanan bir telefon arasında ki farkı görmek oldukça zor. UFS 3.0’da ki 2 Gbps hızın okuma ve yazma bakımından darboğaz yaşatmayacağı muhtemel, bu depolama modülü yakın zamanda 8K video kaydı yapan telefonlarda mecburi olarak yerini alacaktır.

Samsung Galaxy S20 Ultra 128 GB - UFS Depolama Nedir? Farkları ve Hızları
Samsung Galaxy S20 serisi gibi birçok amiral gemisi telefon artık UFS teknolojisi ile gelmekte.

Günümüzde bu kadar hızlı depolama bu kadar fazla RAM’e elbette gerek yok ancak birkaç yıl içerisinde bu teknolojiler kesinlikle fark yaratmaya başlayacaktır.

Son olarak UFS 3.1 standardınında geliştirilme aşamasında olduğunu belirtelim ve UFS 3.0 desteği sunan telefonlardan bazılarını listeleyelim; Samsung Galaxy S20 serisi, Huawei P40 serisi gibi amiral gemisi telefonlar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.