IPS Ekran Nedir?

ips ekran nedir
0

IPS ekran nedir sorusu monitörlerde, dizüstü bilgisayarlarda ve hatta bazı telefon modellerinde karşılaşılan bu ekran teknolojisi hakkında bilgi almak isteyen kişilerin sorduğu bir sorudur.

Peki IPS ekranı nedir ve bu teknolojiye sahip cihazların avantajları nelerdir?

Akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar gibi ürünlerin ekranlarının teknik özelliklerini analiz ettiğimizde ekran özellikleri açıklamasını IPS ekranı olduğu görülebilir. Bu metni bir akıllı telefon veya dizüstü bilgisayarda okuyorsanız, şu anda bir IPS ekrana bakıyor olabilirsiniz, yazının devamında bu ekranların nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı olacak çeşitli bilgilere ulaşabileceksiniz.

IPS Ekran Ne Demek?

IPS teknolojisi dokunmatik ekranlarda yaygındır. IPS teknolojisi, ekrana sıvı kristaller dağıtarak çalışan bir LCD teknolojisidir. Çok basitleştirilmiş bir şekilde sıvı kristaller aldıkları ışığı ekranın piksellerine yansıtır ve elektriksel deşarjların alınması sonucu kimyasal dönüşümler sayesinde gösterilecek renkler oluşturulur.

LCD ekranları IPS ekranlardan ayıran anahtar öğe, sıvı kristallerin ekran boyunca dağıtılma şeklidir. LCD teknolojisinde kristallerin dağılımı dikey olarak yapılırken, LCD ekranlarda kristallerin yatay olarak dağıtılması sağlanıyor ve bu da görüntünün ekran boyunca daha kapsamlı bir şekilde dağıtılması nedeniyle daha canlı renkler gibi bir dizi fayda sağlıyor.

IPS Ekran Nedir, Kullanım Avantajları Nelerdir?

IPS teknolojisi, bazı kullanımlar için oldukça ilginç ve bazı durumlarda hayal kırıklığı yaratabilir. Bu tür panelin avantajlarından biri, benzer şekilde çalışan diğer ekranlara göre yaklaşık %30 daha az masrafla, daha fazla enerji tasarrufu sağlamasıdır. Bu düşüş, biri dikey gruptan daha iyi çalışan ve kristallere enerji üretmek için daha az transistörü gerekli kılan yatay gruplama olmak üzere iki faktörden kaynaklanmaktadır. Diğer bir neden ise, IPS ekranlarda bulunan beyaz arka ışıkta daha akıllı davranmanın, görüntülerin durumuna daha iyi uyum sağlaması ve daha karanlık görüntülerde azaltılmış yoğunluk ile parlamasıdır.

Bazı Televizyonlarda IPS ekranlar yer alır.

Ekonomik taraflarına ek olarak IPS ekranlar, LCD ekranlara göre daha yüksek görüntüleme açısına sahip olup, görüntü kalitesini kaybetmeden 178 ° ‘ye ulaşır. IPS ekranlar; büyük mekanlar için idealken, aynı anda birkaç kişi tarafından görülebilecek ve aynı zamanda cep telefonları ile dizüstü bilgisayarlar gibi görüntüleme konumunun sık sık değiştirildiği cihazlarda başarılı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.

IPS teknolojisine sahip ekranlar, parmakla basıldığında siyah noktalar göstermediğinden, çoğunlukla cep telefonlarında, tabletlerde ve dizüstü bilgisayarlarda bulunan dokunmatik ekranlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sıvı kristallerin IPS teknolojisi ile ekranda daha iyi dağılımına rağmen, sunulan görüntüler QLED ve OLED ekranlarda elde edilen sonuçlara kıyasla daha az “etkili” olduğundan tüm kullanıcıları memnun etmeyebilir. Eşyaları renkli temsil etmelerine rağmen, siyah tonlar diğer iki teknolojiye göre daha yıkanmış bir görünüme sahip oldukları için memnun olmayabilir.

Sunulan yanıt süresi hızlı olmadığından, IPS teknolojisine sahip ekranlar, en iyi performansı arayan oyuncular için en çok tavsiye edilenler değildir. Piksellerini tek tek kapatıp aydınlatan QLED ve OLED ekranların aksine, IPS ekranlarda ekranın arkasında bulunan bir LED ışık tüm uzunluğu aydınlatır ve kristallerin içinden geçerek renkler ve kontrastların tanımlanması, yanıt süresini artıran bir işlemdir.

Kristaller yatay olarak hizalandığından, IPS teknolojisi, ekranın LCD ekranlarda bulunan 60 ila 75 Hz arasında değişen hızlara karşı 240 Hz yenileme hızına ulaşmasını sağlar. Peki bu ne anlama gelir? Bu durumda Hz, görüntünün ekranınızda saniyede kaç kez yenileneceğini temsil eder. Hz değeri ne kadar yüksekse, görüntüler o kadar iyi yeniden üretilir ve monitörünüze verilen yanıt o kadar hızlı olur.

IPS Ekranların Enerji Tasarruf Oranları

IPS teknolojisi ayrıca tüketiciye TV, monitör, akıllı telefon veya tablete göre konumdan bağımsız olarak daha geniş bir izleme açısı sağlar. Sayısal olarak IPS panellerin 160 ° LCD ekranlara karşı 178 ° görüş açıları sağladığı söylenebilir.

Açı, kırılma dalgalarının yön değişikliğini önlemek ve herhangi bir bakış açısından değişmeyen canlı ve tutarlı renkleri garanti etmek amacıyla çalışır. Sonuç olarak, izleyicinin ekrandaki konumu ne olursa olsun, görüntü kalitesinde kayıp olmaz ve bozulmaz.

Ek olarak, teknolojinin hizalanması ve diğer özellikleri nedeniyle, IPS paneller, dokunmatik ekran yer alan cihazların üreticilerinin tercihidir. Çünkü alternatiflerinden farklı olarak, ekrana basıldığında bu beyaz bulanıklıklar ortaya çıkmaz.

IPS panellerinin LCD ile ilgili diğer farklılıkları şunlardır:

Transistörler:  IPS teknolojisi, bir LCD panel ile aynı miktarda enerji üretmek için daha az transistör kullanır. Bu dönüştürücü sayısını azaltarak, sonuç olarak enerji tüketiminde bir azalma meydana gelir. Bu tasarruf yaklaşık %30 olarak tahmin edilmektedir.

Arka ışık: LCD teknolojisi, tüm görüntü panelini aydınlatma işlevine sahip bir tür beyaz arka ışık yayar. IPS ise daha akıllı ve yetenekli arka lambalara sahip. Görüntülenen görüntüye göre daha dinamik ve otomatik olarak ayarlanırlar. Örnek: filmler veya diziler gibi çok karanlık sahneler, daha az yoğun bir ayar sağlar, bu da kullanım ekonomisi ve daha fazla görüntü netliği sağlar.

IPS teknolojisi birçok yönden üstün olmasına rağmen, bu durum IPS ekranları daha pahalı hale getirmez. Çünkü ekolojik bir teknoloji olduğu için ekonomik olmasının yanı sıra çok rekabetçi fiyatlarla pazara sunulmayı başarıyor.

Kaliteli bir ekran arıyorsanız, kullanılan teknolojiye ek olarak, inç başına piksel sayısı, çözünürlük, kontrast oranı gibi diğer faktörlere de dikkat edin. Tüm bunlar monitör, televizyon veya akıllı telefon tarafından yeniden üretilecek görüntünün kalitesini etkiler.

IPS Ekranlar dizüstü bilgisayarda nasıl çalışır?

IPS ekran nedir sorusundan sonra kullanıcılar, çalışma prensibiyle ilgili bilgi almak isterler. Bir cihazın ekranı, dizüstü bilgisayarda bir görev gerçekleştirirken veya TV’de en sevdiğimiz dizileri izlerken iyi bir deneyim yaşamak için çok önemlidir. Her yıl tüketiciler daha fazlasını arar ve daha canlı, gerçek görüntü deneyimlerine daha yakın olmak isterler. İşte tam da bu noktada IPS teknolojisi ekranların görüntü kalitesini iyileştirmeye gelmiştir.

Bu makalede, bu teknolojinin nasıl çalıştığını ve dizüstü bilgisayarınızın veya diğer elektronik cihazınızın ekranının görüntü kalitesini nasıl etkilediğini anlamanıza yardımcı oluyoruz. Ancak, IPS ekran nedir sorusunu sormadan önce, bir TFT LCD monitörün “perde arkasını” anlamak gereklidir.

IPS LCD Ekran Nedir?

LCD ekran nasıl çalışır?

IPS’in ne olduğunu daha iyi anlamak için LCD ekranlar hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak gerekir. Bir LCD ekranın içinde sıvı kristaller vardır. Bunlar ölçüm elektrik akımı alırken (veya almazken) temelde renk değişikliklerine uğrayan kimyasal bir işlemden gelen ışığı piksellere yansıtmaktan sorumludur.

Tüm bunlar 3 katmandan oluşan pikselin içinde gerçekleşir. iki cam ve bir likit kristal, uçlarda cam katmanlar ve ortada likit kristal. Her iki katmanda da oluklar vardır, Arka ışık aydınlatması (LCD ekranın arkasındaki ışık) ön cama bu oluklardan yansır. Böylece kullanıcılar LCD gibi geçmiş yıllarda ortaya çıkan teknolojilere kıyasla, izlediği dizi veya filmlerde, oynadığı oyunlarda gerek ışık, gerekse de renklendirme açısından çok daha iyi sonuçlar sağlayan ekranlara sahip olurlar. Böylece tüketilen tüm içeriklerde elde edilen görüntü kalitesi daha iyi seviyelere gelir ve aynı zamanda tüm bunlar gerçekleşirken, daha düşü elektrik tüketimi sağlanır. Böylece hem ekonomik hem de kaliteli görüntü elde edilmesi mümkün hale gelir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.