Huawei P Smart Pro İnceleme

Huawei P smart Pro inceleme
0

Huawei’nin orta sınıf akıllı telefonları arasında yer alan P serisi, hesaplı ve şık akıllı telefon isteyen tüketiciler arasında büyük talep görüyor. Bugün P serisini yeni modellerinden Huawei P smart Pro modeline yakından bakacağız. Orta segmentte neler sunabileceğine ve üzerinde ki donanımın ne kadar başarılı olduğuna, bu yazımızda birlikte bakacağız.

Huawei P smart Pro Özellikleri;

  • Ekran: 6.59″, LTPS (IPS LCD), 2340 × 1080 piksel, 391 ppi
  • Çipset: Hisilicon Kirin 710F, 8-çekirdek, 4 Cortex-A73 2.2 GHz ve 4 Cortex-A53 1.7 GHz
  • Grafik İşlemci: Mali-G51 MP4
  • RAM: 6 GB
  • Depolama: 128 GB
  • MicroSD 512 GB’a kadar
  • Kablosuz Bağlantılar: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2 (LE, A2DP), GPS (A-GPS, GLONASS, BDS)
  • 3’lü Arka Kamera: Ana modül: 48 MP, f/1.8, 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, ultra geniş modül: 8 MP, f/2.4, 13 mm, derinlik sensörü: 2 MP, f/2.4
  • Ön Kamera: 16 MP, f/2.2
  • Batarya: 4000 mAh
  • Boyutları: 163.1 × 77.2 × 8.8 mm
  • İşletim Sistemi: Android 9.0 Pie ile EMUI 9.1 Arayüzü
  • Ağırlık: 206g

Tasarım ve Malzeme Kalitesi

Huawei P Smart Pro, girintiler, çıkıntılar, çentikler ve yer kaplayan diğer saçma şeylerin olmadığı geniş bir ekrana sahip. Ekran özellikleri serinin diğer telefonu Huawei P Smart Z ile tam olarak aynı. Çerçeveleri çok ince değil, ancak ekranın diyagonalini göz önünde bulundurduğumuzda tatmin edici şekildeler.

Huawei P smart Pro inceleme 1 - Huawei P Smart Pro İnceleme

Ekranın altında yer alan bölümün çıkıntısı üst, sol ve sağ tarafa bakarak biraz daha kalın. Köşeler kavisli değil bu nednele koruyucu cam veya filmler cuk diye oturacaktır. Kutusunu açtığınızda zaten içerisinde direk ekran filmi yapıştırılmış halde bulacaksınız.

Huawei P smart Pro inceleme 2 - Huawei P Smart Pro İncelemeTelefonun tüm çevresi mat siyah alüminyum malzemeye sahip. Kenalarında oldukça ince parlak çizgiler mevcut ancak farkedilmesi biraz zor.

Huawei P smart Pro inceleme 3 - Huawei P Smart Pro İnceleme

Telefon ön ve arka kısmı cam arka tarafında minimal oleofobik bir kaplama var. Cihazın yapı kalitesi için gerçekten güzel olduğunu söyleyebiliriz. Kolay kolay kırılacak bükülecek yerinden çıkacak bir malzeme yok.

Cihazın Üzerindeki Donanımlar

Ekranın üst tarafında kulak hoparlörü yer alırken altında ise aydınlatma ve yakınlık sensörleri bulunuyor ancak bildirimler için herhangi bir led ışık yer almıyor.

Huawei P smart Pro inceleme 5 - Huawei P Smart Pro İnceleme

P Smart Pro’nun alt kısmına baktığımızda 3.5 mm kulaklık girişi, mikrofon, USB Type C bağlantı ve şarj noktası ve multimedya hoparlörü bulunmakta. Üst tarafta ise ikinci bir mikrofon SIM kart yuvası ve birde microSD hafıza kartı yuvası bulunuyor.

Huawei P smart Pro inceleme 6 - Huawei P Smart Pro İnceleme

Üst tarafta ayrıca pop-up kamera için bir bölümde yer alıyor ve ön kamerayı açtığınızda buradan kamera çıkmakta.

Huawei P smart Pro inceleme 7 - Huawei P Smart Pro İnceleme

Arka tarafında 3’lü kamera setini ve led flaş göreceksiniz bunlardan ana kamera 48 MP geniş gekim için, ikinci kamera ultra geniş lense ve üçüncü kamera ise derinlik sensörüne sahip.

Kablosuz modüller maalesef bu modelde darbe aldı. Akıllı telefonun Pro sürümünün neden çift bantlı Wi-Fi ve NFC’yi desteklemediğini anlayamadık. Huawei P smart Z’de hepsi vardı. P smart 2019’da bile (ve 2018’in sonunda piyasaya sürdüğü birçok cihaz) hepsine sahipti. Fakat bu modelde çift bant wifi ve NFC yok.

Ergonomi

Huawei P smart Pro büyük bir akıllı telefon ve tek elle rahatça kullanma konusunda bazen sizi zorlayabilir.

Parmak izi tarayıcısı cihazın yan tarafının tam ortasında ve tek elle buna ulaşım oldukça kolay fakat ses tuşlarını tek elle açmaya çalıştığınızda yaptığınız işe birkaç saniyelik ara verip ses düşürme yükseltme yapmanız gerekebilir.

Huawei P smart Pro inceleme 8 - Huawei P Smart Pro İnceleme

Huawei P Smart Pro Ekran

Ekranın ana özelliği elbette 6,59 inç boyutu. Matris LTPS (bir çeşit IPS LCD) ve Full HD + çözünürlük (2340 × 1080 piksel), 19,5: 9 en boy oranı ve 391 ppi piksel yoğunluğa sahip.

Ekranın görüş açıları geniş, yandan görüntülemede çok az siyah kontrast kaybı var. Görüntü modlarında canlı ve doğal arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Canlı modda renkler daha da sıcaklaşıyor. Doğal modda ise renkler biraz daha boğuk. Her iki moddada denge ve sıcaklığı kendiniz ayarlayabiliyorsunuz.

Huawei P smart Pro inceleme 11 - Huawei P Smart Pro İnceleme

Ekran boyutu ve renkleri video izleme, film izleme, mesaj yapma ve oyunlar için oldukça uygun. Ekranda çentik olmaması çok iyi ve direk ekranın içerisindeki içeriğe odaklanabiliyorsunuz.

Huawei P Smart Pro Performans

Ne yazık ki mevcut durum (Huawei ve ABD hükümeti arasında sorun) pazardaki yeni yonga setlerini kullanamadığı için memnun etmesine izin vermiyor. Huawei Pro Smart Pro Hisilicon Kirin 710F yonga setini kullanıyor. Bu çipset GPU Turbo 3.0 teknolojisi ve gelişmiş enerji verimliliği ile uyumluluk üzerine odaklanmıştır yonga seti 12 nanometre ve işemcisi 8 çekirdeğe (4 Cortex-A73 4 Cortex-A53) sahip.

Antutu Benchmark Testi:

Huawei P smart Pro inceleme antutu ve performans testi - Huawei P Smart Pro İnceleme

6 GB RAM fiyat segmentine göre nispeten iyi. Bu sadece 4 GB RAM’e sahip P Smart Z ile arasındaki ilk önemli fark. Buna dayanarak çoğu görevle ilgili hehrangi bir takılma donma gibi sorun olmadığını söyleyebiliriz.

P Smart Z ile ikinci farkı ise daha fazla depolama alanına sahip olması. Dolayısıyla 128 GB depolama alanından113,06 GB’ı kullanıya kalıyor diğer kalan bölümü ise sistem kullanmakta. Ayrıca microSD kart için tam destek sunduğundan gerekmesi halinde 512 GB’a kadar hafızayı arttırmak mümkün.

Genel performans bakımından baktığımızda arayüz akıcı ve sorunsuz şekilde çalışıyor ancan yıldırım hızında da değil 🙂 Performans moduna aldığımızda adından da anlaşılacağı üzere sistem oldukça hızlanıyor tabi bu şekilde de pil tüketimi hızlanıyor.

Oyunlarda sergilediği performans orta ve belki yüksek ayarlarda stabil ancak ultra yüksek ayarlara aldığımızda takılmalar başlıyor. Gamebench kullanarak performans modunda birkaç oyun çalıştırdık ve FPS’yi ölçtük sonuçlar şu şekilde;

  • PUBG Mobile – bulanıklaştırma ve gölgeler içeren orta grafik ayarları, Ortalama: 26 FPS
  • Shadowgun Legends – yüksek grafikler, ortalama 36 FPS
  • Call of Duty Mobile – düşük grafik, alan derinliği açık, “Battlefront” modu ~ 60 FPS; Battle Royale – ~ 30 FPS

Huawei P smart Pro inceleme 12 - Huawei P Smart Pro İnceleme

Kamera ve Fotoğraf Kalitesi

Telefonun ana ünitesinde üç adet kamera yer alıyor. Ana kamera geniş açılı f / 1.8 diyafram açıklığına, 1 / 2.0 “sensör boyutuna ve PDAF ile 0.8µm piksele sahip 48 megapiksel çözünürlüğü destekliyor. Ultra geniş modül ise 8 megapiksel, f / 2,4 diyafram açıklığı ve eşdeğer odak uzaklığı mesafesi 13 mm, Üçüncü kamera deliği ise deliği yardımcı 2 MP derinlik sensörüdür (f / 2.4).

Huawei P smart Pro inceleme 4 - Huawei P Smart Pro İnceleme

Kamera ayarlarında 12 MP seçilmesini öneriyoruz çünkü 48 MP seçim yapıldığında ayrıntılar çok daha az oluyor yani kayboluyor yine dosya boyutu 2/3 kat daha büyük olmaya başlıyor. Bu nedenle 48 MP modunun kullanılmasının çok mantıklı olduğunu düşünmüyoruz.

Ana kamera özellikle eğer ışık vb. koşullar iyise çekimleri oldukça güzel. Detaylar belirgin renk sunumu doğal ve bir bütün olarak gerçekten iyi. Ortalama ışık olan bir odada gürültü azaltma sistemi harikca fotoğraflar ortaya çıkartmanıza izin vermekte. Koşullar kötüleştikçe yani ışık azaldığında belirginlik azalmaya başlayacaktır. Gece veya karanlık ortamda gece modu ile çekmeniz bir nebze daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bu segment ve fiyat aralığından daha iyi kameralı modeller olduğunu söyleyebiliriz örneğin; Xiaomi Mi 9 Lite.

Huawei P Smart Pro ile Çekilen Fotoğraflar

Ultra geniş açılı kamera modülü bilindik kusurlara sahip beyaz dengesi otomatik odak eksikliği iç mekanlarda veya orta düşük ışık altında düşük performans sergilemekte. Sonuç olarak sokak ve fazla ışıklı ortamlarda güzel fotoğraflar çekebilmeniz mükün. Kamera genel olarak P30 Lite modeli ile neredeyse aynı.

Kameradaki yapay zeka moduna bakacak olursak faha fazla görüntü optimizasyonu ve portre modu günümüzdeki birçok telefon üreticisinin vazgeçilmezi haline geldi. Yapay zeka iyi çalışıyor ve fotoğraflara olması gerekdiği görüntüyü verebiliyor rakiplerine kıyasla daha iyi ama asla kötü değil.

Video Kaydı

Telefonumuz video kaydını Full HD çözünürlükte 60 fps’ye kadar geniş ve 30 fps’ye kadar ultra genişlikte çekebiliyor. Elektrpnik stabilizasyondan gerçekten memnun kaldım yani sarsıntıları dengeliyor fakat videonun genel kalitesi ortalama düzeyde. 4K desteği yonga setinden kaynaklı malesef yok.

Ön Selfie Kamerası

Huawei P smart Pro inceleme 13 - Huawei P Smart Pro İnceleme

Ön kamera hareket edebilir fonksiyonda olması artık birçok kişinin hoşuna gidiyor ve ne yalan söyleyelim havalıda duruyor. Açılırken ki sesi çok fazla yok ama yinede duyulabiliyor. Çözünürlüğü 16 MP olan bu kamera f/2.2 diyaframa sahip ve içerisinde yüz efektleri yer alıyor.

Kilit Açma Yöntemleri

Kilit açam seçenekleri arasında sadece parmak izi tarayıcısı yer alıyor. Güç düşmesine entegre edilen bu tarayıcı genellikle hızlı çalışmakta. Honor 20 ve Honor 20 Pro’da ki kadar kararlı değil. Bazen parmak izini tanıması normalden biraz daha uzun sürdü.

Huawei P smart Pro inceleme 14 - Huawei P Smart Pro İnceleme

Tarayıcı, hem sürekli tanıma için hem de düğmeye dokunduğunuzda manuel olarak yapılandırılabilir. Benim için ikinci seçenek daha uygun, çünkü o zaman rastgele tanıma hariç tutulmakta.

Devamı hazırlanıyor….

Huawei P smart Pro Batarya Ömrü

4000 mAh pil, tüm gün boyunca şarj etmeyi unutmanızı ve akıllı telefonunuzu sakin bir şekilde kullanmanızı sağlayacaktır. Benim testlerimde 1,5 gün gitti ve neredeyse ekran 7 saatten fazla açık kaldı bu gerçekten çok iyi. Özellikle ekran boyutu göz önüne alındığında.

Maksimum ekran parlaklığını açıp PCMark 2.0 testini yaptığımda 6 saat 56 dakika gibi bir sonuç aldım. Bataryası ise yaklaşık iki saatte şarj olmakta.

Ses ve İletişim

Konuştuğumuz kişinin yorumları güzel herhangi bir ses kesilmesi ve boğuk ses bildiriminde bulunmadı. Multimedyada yani video izleme mp3 dinlemede gibi görevlerde ses orta seviyedeyse çok güzel fakat sesi arttırdıkça malesef belirgin bir şekilde kötüleşmeye başlıyor.

Yazılım

Huawei P Smart Pro’da şuan da Android 9.0 Pie işletim sistemi ve EMUI 9.1 arayüzü mevcut. Google hizmetlerinin çalışmasında herhangi bir sorun yok.

Genel olarak tüm ekranlar akıcı ve EMUI 9.1 ‘in sunduğu özellikler dışında ekstra birşey göremedik.

Sonuç ve Değerlendirme

Huawei P Smart Pro, bazı şeyleri düzelttiği gibi bazı şeyleride kaybettirdi. Kaybettiklerimiz NFC, çift band Wi-Fi (ac). Elimizde neler var ? ultra geniş kamera, 6 GB RAM ve 128 GB depolama. Oyunlardaki performans sonuçlarını da yukarıda paylaştık eğer daha iyi FPS değerleri almak istiyorsanız farklı cihazlara bakabilirsiniz.

Kaybedilen şeyler sizin için önemli değilse Huawei P Smart Pro‘yu satın almayı düşünebilirsiniz. İyi derecede pil ömrü, çentiksiz tasarım, geniş ekran, yüksek RAM ve depolama seçeneği ile bizce evet bu cihaz tercih edilebilir.

+Artıları
  • Pil ömrü güzel
  • Çentiksiz ekran tasarımı
  • Geniş ekran
  • Yüksek RAM ve Depolama seçeneği

-Eksileri

  • 4K video kaydı yok
  • Bildirim ışığı yok
  • NFC yok
  • Çift bant wifi yok

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.