Bilgisayarım Kendi Kendine Kapanıyor

manset 4
0

“Bilgisayarım kendi kendine kapanıyor”  biçiminde ifade edilen problem; donanım arızası, elektriksel problemler veya ısınma gibi nedenler başta olmak üzere, birçok sebepten dolayı yaşanabilmektedir. Özellikle de bilgisayar üzerinden çalışma gerçekleştirildiği esnada tüm çalışmalarınızın bir anda kaybolmasına neden olabilir.

Burada anlatılan yöntemler sayesinde halihazırda böyle bir sorun yaşadıysanız bu durumun bir daha yaşanmamasını sağlayabilir veya yazı içerisinde geçen bilgisayar bileşenlerini kontrol ederek potansiyel sorunların önüne geçebilirsiniz. Böylece bilgisayarınızı iş veya eğlence amaçlı kullanırken, herhangi bir durum nedeniyle bir anda kapanması gibi sorunlarla karşılaşmamayı garantileyebilirsiniz. Ayrıca, bilgisayarların ani bir biçimde kapanması, problemi donanım parçasının yanı sıra, çalışır durumdaki diğer parçaların da arızalanmasına neden olabilir. Bu sebeple olası problemler için bilgisayarınızı belirli periyotlarla kontrol etmeniz tavsiye edilir.

“Bilgisayarım Kendi Kendine Kapanıyor” Sorununa İlişkin Çözümler

i - Bilgisayarım Kendi Kendine Kapanıyor
“Bilgisayarım Kendi Kendine Kapanıyor” Sorununa İlişkin Çözümler

Donanımsal Sorunlar

Donanım, bilgisayarın ana kart, işlemci, RAM, video kartı ve diğer öğelerden oluşan fiziksel parçasıdır. Aşağıda her birinin bilgisayarın kendi kendine kapanmasından hangi biçimde sorumlu olabileceklerine dair bilgilere ulaşabileceksiniz.

İşlemci

Saniyede milyonlarca bilgiyi hesaplamaktan sorumlu, makinenin beyni olan işlemci, hızlı bir şekilde ısınan bir parçadır. Bu nedenle bilgisayarın soğutması için dahili fanları bulunur ve bu görev için yeterince iyi değillerse sorunlara neden olabilir. İşlemci soğutma sistemi çalışmazsa, işlemci çok kısa sürelerde 100 dereceye yakın ısılara ulaşır ve bilgisayarın bir anda kapanmasına yol açar.

Durumun bu olup olmadığını öğrenmek için bilgisayarınızın kasasını açmanız gerekir. Soğutmadan sorumlu olan işlemci soğutucusunun temiz olup olmadığını kontrol edin. Zamanla çok fazla toz ve kir birikmesi yaygındır, dolayısıyla kasayı açtığınızda karşılaşacağınız toz miktarına şaşırabilirsiniz. Tüm bu kirler, sıcak havanın makinenizden dışarı çıkmasını engelleyerek, aşırı ısınmasını önleyebilir. Bu nedenle işlemci soğuyamaz ve bilgisayarın kapanmasına neden olur.

İşlemcinin aşırı ısınmasına katkıda bulunabilecek diğer bir faktör, termal macunun kurumasıdır. Termal macun, ısının soğutucunun alüminyum veya bakır yapılarına taşınmasına yardımcı olur, ancak kuru ise soğuk havayı iletmeyecektir. Bu sorunu çözmek için soğutucuyu temizlemelisiniz. İşlemci fanını söktükten sonra, tüm tozu ve kiri temizleyin ve termal macunu yenisiyle değiştirin. Bilgisayarın bir anda kapanması ve yeniden başlaması bu nedenle oluyorsa, bu önlemler yeterli olacaktır.

RAM

Bilgisayarın çalışması için bir diğer önemli bileşen RAM belleğidir. RAM’ler olmadan, sistemi başlatmak gibi temel işlevler imkansızdır. Ancak kir, oksidasyon ve nem gibi sorunlar, bazı istenmeyen durumlara neden olabilir. Anakart belli bir sıklıkta temizlenmezse, yuvalar ve kontaklar oksitlenebilir. Böyle bir durumda, elektrik akımı sağlıklı bir şekilde iletilmez ve anakart üzerindeki bileşenler olması gerektiği gibi çalışmaz.

Bilgisayarınızı açtığınızda arka arkaya birkaç kez bip sesi duyuyorsanız, bu RAM belleğinizle ilgili bir sorun olduğuna dair bir gösterge olabilir. Bunu çözmek için kasayı açın ve bellek modüllerini çıkarın. RAM’lerin alt bölümlerinin silgi ile temizleyin. Bu hızlı temizleme sorunu yine de çözülmezse, bellek yataklarını da temizlemeniz gerekir. Anakart üzerindeki tüm bellek yuvalarında yer alan RAM’leri çıkarttıktan sonra kolonya türü alkol kullanarak hafif bir nesne ile temizleyin. Bu temizlikten sonra, RAM belleği dahil her şey normal şekilde çalışmalıdır.

Ekran Kartı

Bilgisayarım kendi kendine kapanıyor biçiminde ifade edilebilecek olan sorunun yaşanmasına neden olan bir diğer bileşen, özellikle bilgisayarın kapandığı esnada bir oyun oynuyorsanız, ekran kartıdır.
Bu durumun nedeni aşırı ısınma olabilir. Çözmek için, işlemcide uyguladığınız prosedürün aynısını uygulayın: ekran kartını çıkarın ve soğutucunun temiz olduğundan emin olun. Değilse, sıcak havanın dışarı çıkmasını engelleyebilecek tozları ve kirleri temizleyin.

Ancak başka bir sorun da bilgisayarın düzgün işleyişini tehlikeye atabilir. Bazı ekran kartı modelleri, sistemi aşırı yükleyip aniden kapanmaya neden olabilecek ekstra bir güç yükü gerektirir. Bunu çözmek için, doğrudan güç kaynağından ekran kartına bir kablo bağlamak gerekir. Kablo bağlı olmadan, ekran kartında tüm verileri işlemek için yeterli güç olmayabilir ve sonuç olarak bilgisayarınız ani bir biçimde kapanır.

ic2 6 - Bilgisayarım Kendi Kendine Kapanıyor
Bilgisayarım Kendi Kendine Kapanıyor Sorunu

Sabit Disk

Sabit sürücü veya HDD, makinenizin mekanik bir bileşenidir. Zamanla ve sürekli kullanımla, ani kapanma dahil olmak üzere sorunlar yaşamaya başlayabilir. HDD’ler okunamayan veya üstüne yeni veri yazılamayan küçük parçaları olan bazı “bozuk blokları” biriktirir. Kötü blokların sayısı çok fazla olduğunda, bilgisayar ani bir biçimde kapanabilir.

Bunu çözmek için bir hata kontrolü yapmak gerekir. Windows içerisinde böyle bir araç yer alır, ancak bu seçenek işe yaramazsa, ideal olan HDD’yi değiştirmektir.

Güç Kaynağı

Güç kaynağı, bilgisayarınızın düzgün çalışması için temel bir role sahiptir, tüm bileşenlerin iyi çalışması için gereken tüm enerjiyi sağlar. Görevi, bilgisayarınızın her bileşeni için ideal voltajı sağlamanın yanı sıra, soketten gelen alternatif akımı doğru akıma dönüştürmektir. Bu nedenle kaliteli olması ve hatasız olması son derece önemlidir.

Makinenizin sürekli dengesizlik ve hatalarla karşılaştığını fark ettiğinizde, bunun nedeni muhtemelen güç kaynağıdır. Özellikle de eski ve ucuz bir modelse, yeni bir model tercih ederek sorunun çözülüp, çözülmediğini kontrol edin. Böylece potansiyel arızalı parçalar için gelecekteki harcamalardan tasarruf edebilirsiniz. Güvenilir bir markadan tercih yapmak oldukça önemlidir.

Yazılımsal Sorunlar

Bilgisayarınızın aniden kapanmasından sorumlu olabilecek ana donanım bileşenlerinin yanı sıra yazılımsal nedenlerle de bu sorun ortaya çıkabilir.  Windows, iyi programlanmış ve güvenilir bir işletim sistemi olmasına rağmen, birçok hataya ve virüse tabidir.

Güvenli Mod Kullanımı

Bilgisayarınızda ani bir kapanma sorunu yaşanıyorsa, sorun nedenini araştırmaya “Güvenli Mod” üzerinden Windows’a girerek başlayabilirsiniz. Bu mod, herhangi bir sürücünün yüklenmesini engeller. Bu şekilde Windows neredeyse hiçbir gereksiz işlem çalışmadan başlar.

Güvenli Mod aracılığıyla Windows’a girdikten sonra, “Bilgisayar” üzerine sağ tıklayın ve ardından “Özellikler” e gidin. Ardından pencerenin sol tarafında “Gelişmiş Sistem Ayarları”na tıklayın. “Gelişmiş” sekmesine erişin ve “Başlangıç ​​ve Kurtarma” bölümündeki “Ayarlar” seçeneğini tıklayın. Ardından “Otomatik Olarak Yeniden Başlat” kutusunu işaretleyin.

ic3 3 - Bilgisayarım Kendi Kendine Kapanıyor
Yazılımsal ve Donanımsal Sorunlar

Bu yapılandırmayı kullanırken, ani kapanma ile ilgili sorununuz çözülmez, ancak ani olarak kapanmak yerine, Windows genellikle alfa sayısal kod biçiminde bir hata verecektir. Bu kodu kopyalayın ve Google’da bu hatanın ne anlama geldiğini ve nasıl çözüleceğini arayabilirsiniz.

Bölüm Sorunları

Birkaç nedenden dolayı, Windows’un düzgün çalışması için gerekli olan bazı dosyalar bozulabilir. Bu, bilgisayarın düzgün başlamasını engelleyecektir. Bu durumlar için sadece iki çözüm vardır. Sistemi DVD’sinden geri yüklemeyi denemek ya da sistemin kurulu olduğu bölümünü biçimlendirmek. Böylece, bozulmuş temel dosyaları geri yüklemek için tüm sistemi yeniden yüklemiş ve sorunsuz bir başlangıç gerçekleştirebilirsiniz.

Windows Kayıt Defteri Hataları

Sürekli kullanım ve uygulamaların ve programların sık sık yüklenmesi ve kaldırılmasıyla, Windows kayıt defteri birçok kez değiştirilir. Bu kaçınılmaz olarak hatalar ve tutarsızlıklar yaratır. Bu sorunu çözmek ve bu kayıt defteri kusurlarını düzeltmek için CCleaner ve TuneUp Utilities gibi özel programlar kullanmanız gerekir.

Virüsler

Bilgisayarınız sebepsiz yere kendi kendine kapanırsa veya yeniden başlarsa, bunu yapmak üzere programlanmış virüslerin varlığı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bilgisayarınız yeniyse ve tüm donanım bileşenleri normal çalışıyorsa, bundan şüphelenmeniz gerekebilir. Bu sorunu çözmek için çözüm basit: sadece iyi bir antivirüs yüklemek ve makinenizi tam olarak taratmak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.