Xiaomi Redmi Note 8 Pro İnceleme

xiaomi redmi note 8 pro 4
0

Xiaomi Redmi serisi yıllardır en çok araban bütçe dostu akılılı telefonlardan biri oldu, ancak bu segmentte rekabet oldukça fazla arttığı için Xiaomi oyunu bu noktada biraz daha ileriye götürmeye kararlı. Redmi Note 8 Pro, bunu başarmasına yönelik bir girişim oldu. Cihazda yer alan yeni donanım ihtiyaç duyulan özellikler ve uygun fiyat yönünde sunacağı avantajlar kulanıcı gözünde de öne çıkıyor.

Giriş

xiaomi redmi note 8 pro 2 - Xiaomi Redmi Note 8 Pro İnceleme

Yepyeni Helio G90T yonga setine, hızlı şarja ve arkada dört kamera ile büyük kapasiteli 4.500 mAh pil ile birlikte sunulan Redmi Note 8 Pro, rekabetçi bir telefon olması için gereken her şeye sahip. İlk bakışta, performansı markanın geçen yıl ki amiral gemileri ile karşılaştırılabilirken, kamera lensleri uygun fiyata çok yönlü bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

Note 8 Pro, Samsung’un yeni 64MP sensörünü piksel binning teknolojisiyle birleştiren ilk cihazlardan biri. Bu teknoloji genel kamera performansını tamamlamak düşük ışıkta güzel bir performans ve gece modunda iyi bir görüntü sunmayı amaçlıyor.

Kısaca Redmi Note 8 Pro’nun özelliklerine bakacak olursak;

  • 6.53 inç IPS LCD ekran ve 1080×2340 piksel çözünürlük
  • 64 MP ana kamera
  • 20 MP ön kamera
  • Mediatek Helio G90T çipset
  • 6 GB RAM ve 64 / 125 GB depolama seçenekleri

Teknik özellikleri gözden geçirdiğimizde sadece bir adet dejavantaj ortaya çıkıyor bu da kameraların seçimi. Arkadaki dört kamera dizisinde bir telefoto ünitesi eksik buda yakın çekimlerde kamera kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu konuya yazının devamında detaylıca değineceğiz.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro Kutu İçeriği

Redmi Note 8 Pro kutu icerigi - Xiaomi Redmi Note 8 Pro İnceleme

  • Siyah bir silikon kılıf
  • Hızlı şarj aleti
  • USB Type-C kablo
  • SIM kart soketi açıcı
  • Kullanım klavuzu

Ekran ve Görüntü Kalitesi

xiaomi redmi note 8 pro 3 - Xiaomi Redmi Note 8 Pro İnceleme

Redmi Note 8 Pro, üzerinde küçük bir çentik bulunan LCD panele sahip. Panel, 19,5:9 en boy oranıyla 1080 x 2340 piksel çözünürlükte ve 6,53 inç boyutunda. Gorilla Glass 5 tarafından korunan bu ekran bu fiyat aralığında nadir bulunan bir özellik olan HDR’yi desteklemekte.

Xiaomi bu ekranla yeterince parlak ve yüksek kontrast sağlamakta. Testlerimizde, parlaklık seviyesini arttırdığımızda ekranın 460 nit’e kadar yükseldiğini ve otomatik parlaklık modu açıkken ekranın 640 nit’e kadar yükseldiğini gördük. Bu, açık havada güneş ışığı altında ekran okunabilirliği için fazlasıyla yeterli.

Alt çerçeveni etrafında ve özellikle üstteki çentik etrafında küçük ışık sızmaları fark ettik. Yine de diğer rakip akıllı telefonlardan daha az fark edilir düzeyde ve çok daha az belirgin olduklarını söyleyebiliriz.

xiaomi redmi note 8 pro ekran ozellikleri - Xiaomi Redmi Note 8 Pro İnceleme

Pil Ömrü

 

4500 mAh kapasiteli büyük bir pile ve güç tasarrufu için oldukça iyi bir iş yapan yonga sistemine sahip olan Redmi Note 8 Pro’dan iyi bir pil ömrü bekleyebiliriz. Yaptığımız ekran testlerinin yanı sıra 3G konuşma sürelerinde mükemmel sonuçlar ulaştık. Telefonun genel dayanıklılık derecesi 114 saat ve bu batarya sıralamasında onu ilk 20’ye kesinlikle sokacaktır. Yonga seti bu oranları sağlamasında oldukça etkili gibi, çünkü benzer skorlara sahip telefonlarda genellikle en az 5000 mAh ve üzeri pil bulunuyor.

Hızlı şarj söz konusu olduğunda, Redmi Note 8 Pro bizi etkilemedi. Tabii ki fiyat aralığını göz önüne aldığımızda USB güç dağıtımını desteklemesi büyük bir avantaj, ancak bizdeki 18W hızlı şarj cihazı ile 30 dakikada yaklaşık %39 şarj oldu.

MediaTek’in Pump Express şarj ve Qualcomm’un QC 4.0+ şarj teknolojisi ürünün USB Güç Dağıtımı’na dayandığından yonga setinin Hızlı Şarj 4.0+’yi destekleyip desteklemediğini araştırmaya çalıştık, ancak kesin olarak bunu doğrulayamadık.

Ses Kalitesi

Redmi Note 8 Pro, aktif bir amplifikatöre sahip, bu sayede ses kalitesi konusunda mükemmel bir performans sergiliyor ve bu senaryoda ölçtüğümüz en yüksek ses seviyelerinden bazılarında beklediğimiz mükemmel hassas sesi bizlere sunmayı başardı. Bu yorumu yaparken sadece cihazın fiyatına göre değil çoğu amiral gemisi telefondan daha yüksek ses kalitesi mevcut.

Kulaklıklar devreye girdiğinde ses kalitesinin netliği önemli bir darbe alıyor . Stereo seslerde sesi yükseltince cızırdamalar başlıyor ve bu sebeple sese hafif bir titreme geliyor. Ses seviyesini biraz düşürünce, Redmi Note 8 Pro endişeyi ortadan kaldırarak güzel bir orta kalites sesi bizlere sunuyor.

 

Android 9.0 Pie ve MIUI 10 – Yazılım

xiaomi redmi note 8 pro - Xiaomi Redmi Note 8 Pro İnceleme

Xiaomi’nin MIUI 10’u şimdiye kadar incelediğimiz telefonlardaki yazılımla nereyse aynı. Önceki sürümlere kıyasladığımızda sadece birkaç yeni özellik eklendi. Bu konuyu daha fazla uzatmadan, neyin yeni ve nelerin eksik olduğuna bakalım.

Redmi Note 8 pro gece kullanımını kolaylaştırmak için renk sıcaklığını daha iyi bir değerle değiştiren okuma moduna sahip ve hatta bunu programlayabiliyorsunuz. Durum çubuğunu özelleştrme ve çentiği gizleme seçenekleride var. Bildirim çubuğunun sağ üst köşesindeki Ayarlar simgesini Google Arama simgesiyle de değiştirebiliyorsunuz. Arama simgesine dokunduğunuzda Google Arama çubuğu geliyor.

Kilit ekranı menüsü, ses seviyesi düğmesine iki kez bastığınızda kamerayı hızlı bir şekilde başlatmak gibi birkaç yararlı ayara sahip. Uyandırma modundan çıkarma işlevi, yüz kilidi ile birlikte kullanıldığında özellikle daha kullanışlı oluyor.

Yüz tanıma algoritması kurulumu oldukça hızlı, tüm kurulum sürecinde yüzünüzü daire içinde gösterdiği alana tuttuğunuz anda yazılım hazır hale geliyor. Yüz tanıma parmak izi kadar güvenli olmasada daha hızlı kilit açma anlamına geliyor bu konudaki güvenlik sorununu çok fazla önemsemiyorsanız yüz kilidi iyi bir iş çıkartacaktır.

Parmak izi okuyucu da aynı şekilde oldukça hızlı ve telefonun arkasına monte edilmiş halde geliyor.

Her bir uygulama için bildirimlerin nasıl görüneceğini daha ayrıntılı bir şekilde kontrol etmenizi sağlayan yeni bir Bildirim alt menüsü bulunuyor. Bildirimleri kilit ekranından gizleyebilir veya yalnızca seçilen bilgileri göstermesini sağlayabilirsiniz yine bazı uygulamalar için bildirimleri tamamen kapatabilirsiniz.

Pil ve performans menüsü farklı bir özellik sunmuyor standart pil bilgileri ve normal pil tasarruf modu açma kapama gibi seçenekler var. Tüm bunların yanı sıra Android 9 Pie ile birlikte gelen adaptif pil ayarıda telefonda yer almış.

Telefon oyun için hazırda bekleyen Helio G90T yongaseyi içerdiğinden, Xiaomi MIUI 10’da oyunla ilgili birkaç özellik sunuyor. Söz konusu bu özellikle oyun oynarken turbo modunu açarak daha hızlı ve kaliteli bir oyun deneyimi yaşayabilirsiniz. Ayrıca size kolaylık sağlamak için, oyun sırasında yazılımsal tuşları ve hareketleri devre dışı bırakabilir ve ayrıca otomatik parlaklık, okuma modu vb. gibi sistem özelliklerini devre dışı bırakabilirsiniz.

Sonuç olarak, MIUI 10’un her zamanki gibi özelleştirilebilir olması ve sağlanan donanımda harika çalışması bizi memnun bıraktı. Herhangi bir takılma, donma ya da gecikme fark etmedik. Şimdi sıra donanım ve çipsetin testlerimizde nasıl bir sonuç aldığını görelim.

Performans

Kısa süre önce duyurulan MediaTek Helio G90T, en azından rakibi Qualcomm ile karşılaştırıldığında ucuz yollu oyun merkezli bir yonga seti. 2.05GHz’de iki büyük Cortex-A76 çekirdeği ve 2.0GHz’de çalışan altı adet daha küçük, enerji tasarruflu Corext-A55 çekirdeği ile sekiz çekirdekli bir işlemci cihaza güç veriyor. Mali-G76 MC4 GPU, grafik olarak yoğun görevlerle yardımcınız oluyor. HyperEngine teknolojisi, daha düzgün ve daha hızlı bağlantı için WiFi ve LTE’yi birleştirerek akıcı bir oyun oynama ve bağlantıyı deneyimi sunuyor (Özellikle ping gerektiren oyunlarda). Ayruca bu teknoloji ile 2 ayrı wifi ağınada telefonda bağlanabiliyorsunuz.

Daha fazla zaman kaybetmeden, MediaTek G90T’yi test edelim CPU ve GPU yoğun görevlerde rekabete nasıl bir katkı sağladığını görelim;

Redmi Note 8 Pro Antutu Puanı

xiaomi redmi note 8 pro antutu testi - Xiaomi Redmi Note 8 Pro İnceleme

Yukarıda sonuçlarda da gördüğünüz üzere AnTuTu 7 testi, Helio G90T’nin CPU ve GPU iş yüklerini birleştirdiği için genel sonuç hakkında sizleri kolayca bilgilendirebiliyor. Antutu testinde tüm rakiplerini aştığı ve Qualcomm’un geçen yıl ki amiral gemisi yonga seti olan Snapdragon 845 ile dahi rekabet ettiğini görebiliyoruz.

Redmi Note 8 Pro’nun genel performansı cihaz hiç ısınmadan bizi etkilemeyi başardı. Yaptığımız testlerde telefonun gövdesi hiçbir zaman belirgin bir şekilde ısınmadı.

Kamera

xiaomi redmi note 8 pro 1 - Xiaomi Redmi Note 8 Pro İnceleme

Arkadaki dörtlü kamera, özellikle bu fiyat aralığında bir telefonda kağıt üzerinde baktığımızda etkileyici geliyor, değil mi? Ancak gerçekte işler göründüğü gibi değildir, çünkü kameralardan biri derinlik algılaması için kullanılırken, diğer 2MP sensörü makro çekimler için kullanılıyor, bu nedenle telefoto lens de yok.

Cihazda yer alan 64 MP Samsung GW1 sensörü, aşağıda ki fotoğraflarda gördüğünüz gibi gün ışığında güzel fotoğraflar çekiyor. Geniş dinamik aralık ile mükemmel renkler elde edebiliyor ve yakınlaştırma yaptığınızda da detaylar gözüküyor. Telefon ayrıca yapay aydınlatmada kullanarak çekimler yapabiliyor ancak düşük ışıkta malesef güzel sonuçlar göremiyoruz

Ayrıca, ana ve ultra geniş lensler arasında görüntü kalitesinde belirgin bir fark var. Daha büyük 64 MP sensör sayesinde 2x zumda iyi çekimler elde edileniliyor ve ultra geniş lens daha fazla çok yönlülük ekliyor, portre ve makro lenslerin sadece pazarlama için olduğu bes belli. Makro objektiften bir veya iki kullanılabilir çekim yapabildim, ancak bunu yapmak için oldukça çaba harcadım, makro yararlı bir eklemeden daha fazla fotoğraf çekmeyi güç hale getiriyor.

Redmi Note 8 Pro ile Çekilen Fotoğraflar

Selfie Çekimleri

Selfie çekimi orta sınıf bir telefonda gördüğümüz en iyi özçekimlerden birine sahip. HDR harika çalışıyor, kamera keskin fotoğraflar üretiyor. Düşük ışık senaryoları göz önüne alındığında, 20MP ön kamera kamera oldukça başarılı.

Video Kaydı

Telefon 4k’da 30 fps ve 1080p’de 30 veya 60 fps kayıt yapabiliyor. Yavaş çekim modu, 720p’de 960fps’ye kadar çıkmanıza izin verirken, bu çözünürlükte bu karelere ulaşmak için çipte neredeyse yeterli işlem gücü olmadığından, bu özelliğin kağıt üstünde bir oyunda ibaret olduğuna eminiz. Her neyse, 4K video kaydı biraz fazla kontrastlı ve renkler aşırı doygun olmasına rağmen güzel görünüyor. Bazılarının bu şekilde hoşuna gidebilir, ancak bunu belirtmek zorunda kaldık. Detay iyi olsa da, dinamik aralık daha iyi olabilirdi.

Alternatifler ve Sonuç

Alternatiflerine baktığımızda Samsung Galaxy A51 / A50 ve A60 olabilir. Samsung’un Galaxy A serisi çok geniş olduğundan, Redmi Note 8 Pro, Samsung’un orta sınıf cihazlarıyla karşılaştırılabilir. Huawei tarafında alternatif ararsanız Huawei P30 Lite modeline bakabilir, Nokia tarafında alternatif ararsanız Nokia 6.2’ye bakılabilir.

Üst üste bir yıl daha Redmi Note Pro serisi birçok kişinin tavsiye ettiği telefon haline geldi. Redmi Note 8 Pro mükemel pil ömrüne Helio G90T gibi ucuz ve mükemmel performans sunan çipsete ve makro ile ultra geniş modu saymazsak mükemmel kamera performansına sahip. Ayrıca 64 MP sensör 2x zoom desteği sunmakta. Sağlam yapısı ve Gorilla Glass 5 kullanımı çarpmalarda hafif düşmelerde güzel bir koruma sağlayacaktır. Ekran boyutu için cihaz ağır bunu inkar edemeyiz. Fakat orta sınıfta uygun fiyatlı bir cep telefonu arıyorsanız aradığınızı size kesinlikle verecektir.

+Artıları
  • Çift Gorilla Glass 5 panelli sağlam tasarım
  • Parlak LCD ekran
  • Yeni MediaTek Helio G90T yonga hızlı ve verimli
  • Olağanüstü pil ömrü
  • Ana 64MP sensör çok yönlü ve gece gündüz mükemmel görüntüler sunuyor
  • Selfie kamerası oldukça iyi
  • Genel olarak mükemmel video kayıt kalitesi

-Eksileri

  • Makro ve ultra geniş kameralar daha iyi olabilirdi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.